
Suplementy odchudzające nie działają
7 marca 2012, 12:07Zdecydowana większość odchudzających suplementów diety nie działa, informuje profesor dietetyki Melinda Manore z Ohio State University. Pani profesor postanowiła przyjrzeć się setkom suplementów odchudzających dostępnych na amerykańskim rynku. Na tego typu specyfiki mieszkańcy USA wydają 2,4 miliarda dolarów rocznie.

Jabłka na straży nastroju
19 lutego 2013, 09:51Młodzi ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców, są spokojniejsi, szczęśliwsi i obdarzeni większym wigorem.

Dłuższe życie po glukozaminie?
11 kwietnia 2014, 05:31Glukozamina, często obecna w suplementach diety, wydłuża życie myszy. Mechanizm ten jest prawdopodobnie związany z poprawą metabolizmu glukozy.

Wiemy, jak zginął Ryszard III
13 lutego 2015, 16:28Naukowcy z University of Leicester zidentyfikowali ślady po ciosie, który zabił Ryszarda III – drugiego i ostatniego króla Anglii, który zginął w bitwie. Profesor Guy Rutty znalazł na czaszce władcy dwie rany u podstawy i jedną wewnątrz mózgoczaszki. Wskazuje to na wbicie miecza lub ostrego końca halabardy.

Zwalczanie nadmiernego wzrostu grzyba za pomocą oleju kokosowego
19 listopada 2015, 11:32Olej kokosowy skutecznie kontroluje u myszy nadmierny wzrost bielnika białego (Candida albicans).

Makaron nie tuczy, wręcz przeciwnie...
6 lipca 2016, 08:20Włoscy naukowcy ustalili, że jedzenie makaronu nie tylko nie tuczy, ale i zmniejsza prawdopodobieństwo ogólnej otyłości i otyłości brzusznej.

Niepowodzenia reprodukcyjne przez fitoestrogeny z diety
27 października 2017, 10:36Naukowcy z Zoo Global w San Diego i Uniwersytetu w Mars Hill badali kwestie związane z płodnością urodzonych w niewoli nosorożców południowych (Ceratotherium simum simum). Stwierdzili, że jednym z czynników przyczyniających się do niepowodzeń rozrodczych może być dieta zawierająca soję i lucernę.

Dieta, zwłaszcza obfitująca w cholesterol, zmienia budowę jelita
21 września 2018, 09:47Składniki diety sprawiają, że różne narządy, np. jelito czy jajniki, przechodzą strukturalne zmiany. Mają one utrzymujący się wpływ na metabolizm, a nawet na podatność na nowotwory.

Popularny dodatek do żywności wywołuje cukrzycę i otyłość?
25 kwietnia 2019, 12:16Konsumpcja propionianu, popularnego dodatku do żywności, który jest szeroko używany w wypiekach czy dodatkach smakowych, zwiększa poziom hormonów odpowiedzialnych za otyłość i cukrzycę. Badania, z których płyną takie wnioski, prowadzili naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health we współpracy ze specjalistami z Brigham and Women’s Hospital oraz Centrum Medycznego Sheba w Izraelu

Układ odpornościowy jest upośledzany przez nadmiar soli. Gorzej radzi sobie z bakteriami
26 marca 2020, 10:31Wydaje się, że spożywanie zbyt dużych ilości soli negatywnie wpływa na możliwość obrony organizmu przed bakteriami. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych na myszach i 10 ochotnikach. Badania prowadzili specjaliści ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn.